Lekker langs de Lek

Samengesteld door Koen Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4.83)
Loading...

Dit fietsrondje naar Schoonhoven is een leuk afwisselend rondje van 60 km, dat uitnodigt tot lekker doorrijden. Heb je zin in een rondje met afwisselende landschappen (rivieren, polders en zelfs een klein bos) met overzichtelijke wegen, dan is dit een uitstekend rondje. Met halverwege het historische en leuke plaatsje Schoonhoven, heeft het ook een perfecte koffiestop. Het rondje is makkelijk uit te breiden of in te korten.

De route is overzichtelijk doordat je eigenlijk tot Schoonhoven continu het water kan volgen. Pak de Maas op vanuit je woonplaats of snij de route af tot onder de Brienenoordbrug. Vanuit hier rij je het saaiste stuk van de route op, het industriegebied Rivium, richting Krimpen. Na ongeveer 10 km kun je voor het eerst de benen testen bij het klimmetje richting de Hollandsche IJssel stormvloedkering, de eerste kering die werd gerealiseerd nadat de watersnoodsramp van 1953. Deze kering beschermt de laagst gelegen polder van Nederland bij Nieuwerkerk a/d IJssel, dat ligt op -8 m NAP. Na de kering rij je Krimpen a/d IJssel in en volg je Krimpen a/d Lek (volg de weg parellel aan de N210 weg), hier kom je het laatste stoplicht van de route tegen.

Deze Hollandsche IJssel stormvloedkering beschermt de laagst gelegen polder van NL bij Nieuwerkerk a/d de IJssel (-8 m NAP).

Blijf Krimpen a/d Lek volgen door de polder, vlak voor Krimpen a/d Lek sla je rechtsaf naar de dijk. Eenmaal op de dijk rij je langs de veerboot naar Kinderdijk, hier rij je door en dan ben je uiteindelijk op de Lekrijk belandt. Vanaf hier vervolg je de weg naar Lekkerkerk en Schoonhoven en kun je ongeveer 18 km ongestoord over de dijk stampen. Als je goed kijkt zie je aan de overkant van de Lek de molens van Kinderdijk. Vergeet sowieso niet af en toe om je heen te kijken, want de schepen die over de Lek varen kunnen indrukwekkend zijn. Mocht je de kans krijgen, dan is dit rondje extra interessant om te rijden tijdens hoogwater (volg de nieuwsberichten of kijk op de website van rijkswaterstaat); dan lopen de weilanden volledig onder en zie je de ondergelopen bossen. De dorpen Lekkerkerk en Bergambacht worden vervolgens doorkruist en het aftellen naar Schoonhoven kan beginnen (de kilometer bordjes langs de dijk geven ook de afstand naar Schoonhoven aan). Eenmaal in Schoonhoven aangekomen, zijn er genoeg mogelijkheden voor koffie en appelgebak. Voor de echte wielerliefhebbers is de koffietent Fausto Bike & Coffee (ja, vernoemd naar de Italiaanse wielrenner Fausto Coppi) op de hoek bij het eerste grachtje een must. Deze tent ademt fietsen en je zult er genoeg mede-fietsers vinden, die genieten van de erg lekkere koffie die wordt geschonken.

De koffietent Fausto Bike & Coffee ademt wielrennen en heeft daarnaast verdomd lekkere koffie.

Na Schoonhoven rij je Schoonhoven uit weg van de Lek richting Bergambacht. Hier volg je de N210 tot Bergambacht, waarna je rechtsaf slaat (N2017) totdat je een rustigere weg door de polders van de Krimpenerwaard vindt de eerste afslag naar links richting Zuidbroek. Nu is het knallen naar Krimpen a/d IJssel door de polders en het Loeibos, zonder dat je dorpen tegen komt. Totdat deze weg niet meer verder loopt en je de N210 weer tegenkomt. Steek hier over en rij parallel aan de N210, waar je nog even het gaspedaal goed kunt indrukken op deze brede overzichtelijk weg. Vervolgens volg je gewoon de borden Rotterdam en kom je Krimpen a/d IJssel inrijden via dezelfde weg als de heenweg. Nog een keer knallen de stormvloedkering op (deze kant is lastiger) en dan uitrijden richting de Brienenoordbrug.

Fietroute SchoonhovenFietsrondje SchoonhovenFausto Bike & Coffee
Regio: Rotterdam

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4.83)
Loading...

Leave a Reply