Nieuwkoopse Plassen en de Kromme Meije: het Groene Hart op z’n mooist

Samengesteld door Pieter Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00)
Loading...

Dit rondje leidt je vanuit Leiden/Leiderdorp (startpunt Winkelhof Leiderdorp) om Alphen a/d Rijn door de prachtige Nieuwkoopse Plassen, en vervolgens langs de Kromme Meije via Leimuiden weer terug. Onderweg rijd je door prachtige natuur, de schitterende Nieuwkoopse Plassen en polderlandschappen.

 

Je start je route bij de Winkelhof in Leiderdorp, en fietst via het sportpark de Bloemerd om Hoogmade heen (je fietst over het A4-viaduct) richting Woubrugge. Dan volg je de richting Ter Aar, en vlak voor de bebouwde kom van Ter Aar (bij het kerkje) sla je rechtsaf richting Alphen a/d Rijn. Je volgt het fietspad, en neemt niet het fietstunneltje onder de N207 richting centrum, maar slaat hier linksaf en volgt de N207. Eenmaal over de brug, sla je rechtsaf en volg je de parallelweg van de N207 (de Oostkanaalweg) tot aan de rotonde. Hier sla je linksaf en volg je het fietspad langs de N231 richting Nieuwkoop. Dit gaat over op de Treinweg die parallel aan de N231 loopt, en vervolgens sla je rechtsaf de Achtermiddenweg in.

Je rijdt nu de polder in en ziet links Aarlanderveen liggen. Na enkele kilometers kom je op een T-splitsing, waar je linksaf slaat richting Nieuwkoop. Je volgt deze smalle, mooie maar wat drukke Zienderweg langs het water (gelukkig veel uitwijkpunten voor de auto’s) tot aan Zuidhoek en houdt daar rechts aan. In Zuidhoek sla je rechtsaf het smalle Meijepad in, een prachtig fietspad dwars door de Nieuwkoopse Plassen. Je fietst over de smalle witte Kwakelbrug (even op de pedalen of schakelen) en opent even later het klaphek dat moet voorkomen dat de schapen weglopen van het gebied rond de watertoren.

De witte watertoren uit 1932 is bepalend in het landschap en wordt Pietje Potlood of Het Zoutvat genoemd. Als je hem ziet, dan begrijp je beide bijnamen van dit Rijksmonument.

Aan het eind, na de watertoren, sla je linksaf en volgt de Meije. Een mooie slingerende weg die op warme zomerdagen ook wel wat verkeer trekt. Je blijft deze weg volgen, en negeert de afslag rechts naar Zegveld. De lintbebouwing wordt alsmaar minder en op een gegeven moment kun je linksaf een mooi fietspad in, rechts van het water. Je volgt dit fietspad, en stopt eventueel om de kleine uitkijkpost te beklimmen om te genieten van het mooie uitzicht over de Nieuwkoopse Plassen. De Nieuwkoopse Plassen zijn een paradijs voor vogels en andere dieren, zoals de otter. Je rijdt via de Hollandsekade, en aan het eind sla je linksaf, over de brug (even geduld als die open is vanwege de pleziervaart), en steekt vervolgens de N463 over en rijdt via Woerdense Verlaat richting Kockengen. Bij het Industrieterrein van Woerdense Verlaat sla je linksaf richting De Hoef.

De Nieuwkoopse Plassen zijn een paradijs voor vogels en andere dieren, zoals de otter.

De Amstelkade leidt je langs de mooie Kromme Meije via een fijne slingerende weg (soms gehinderd door het lawaai van motorrijders). Via Natuurkampeerterrein de Amstelkade (aan je rechterhand) kom je in De Hoef. Hier is “de Strooppot” onderaan de dijk een prima plaats voor een verfrissing of een lekkere pannenkoek. Na De Hoef steek je de Kromme Meije over en volgt deze verder aan de andere kant. Bij het Amstel Drechtkanaal volg je de weg naar links, de Ruigekade op die overgaat in het Nieuwveens Jaagpad. Die volg je tot aan de sluis, die je gebruikt om over te steken zodat je het smalle fietspad naar Mijdrecht kunt volgen, en daarna fiets je door tot vlak voor Leimuiden.

Bij Leimuiden ga je bij het industrieterrein rechstaf de dijk af, en aan het eind linksaf richting de stoplichten. Je steekt de weg over en gaat rechtsaf naar de Leimuiderbrug. Direct na de brug (over de Ringvaart van de Haarlemmermeer) ga je meteen linksaf en volgt de weg naar Roelofarendsveen, en je blijft de Ringvaart volgen totdat je de tweede brug tegenkomt aan je linkerkant. Die gebruik je om de Ringvaart over te steken naar Dwarswetering. Via de Bovenweg tussen de kassen door volg je de smalle wegen en het fietspad door de polder richting Rijpwetering, waar Joop Zoetemelk heeft leren fietsen. In Rijpwetering ga je rechtsaf over de brug richting Oud Ade, en zo kom je via de wijk de Leijhof weer Leiderdorp in. Door het sportpark de Bloemerd kom je zo weer bij het startpunt uit.      

 

Piet PotloodNieuwkoopse PlassenMeijePiet Potlood
Regio: Leiden

1 Comment

2writing · February 17, 2022 at 2:56 pm

2relationship

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00)
Loading...

Leave a Reply