Bevrijdingsrondje

Samengesteld door Koen Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00)
Loading...

Op 5 mei vieren wij de vrijheid in Nederland. Voor deze vrijheid is hard gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het gehele land zijn hier nog overblijfselen van. Dit bevrijdingsrondje leidt je langs de monumenten van de Slag van Arnhem waar enorm gevochten is in september 1944. De hoogtepunten zijn Hotel de Wereld, John Frostbrug, Grebbeberg en de Ginkelse Heide.

Vanaf Arnhem centrum rijden wij naar het Airborne museum bij de John Frostbrug ofwel Rijnbrug, welbekend van de film ‘A Bridge Too Far’. Deze brug moest veroverd worden door de geallieerden om het noorden van Nederland te bevrijden. Duizende Britse soldaten zijn met parachutes uit vliegtuigen gesprongen met het doel deze brug te veroveren.

Er bestaat ook een originele Liberation Route die loopt van Arnhem tot Antwerpen

Vervolgens rijden wij een stuk langs de Rijn waarna wij oversteken bij Heteren. Mocht je meer van zijn van een pontje, kun jij ook de fietspont pakken bij Driel. Het volgende hoogtepunt is Hotel de Wereld. Hier is op 5 mei 1945 de oorlog beindigd door het vredesakkoord tussen de Canadezen en de Duitse bezetters. Het is nog steeds een hotel, dus mocht je al moe zijn kun je een kamer boeken. Via het centrum van Wageningen rijden wij door over de Grebbedijk richting de Grebbeberg. Hier is in 1940 hard gevochten tijdens de Slag om de Grebbeberg. Nederland verloor hier zo’n 400 soldaten.

Via de vlakke polders van de Gelderse Vallei rijden wij van de Utrechtse Heuvelrug terug naar de Veluwe. Dit alles om de Ginkelse Heide te bekijken. Op dit gebied hoopte de geallieerde op een zachte landing in de heide om vervolgens de brug bij Arnhem te veroveren. Bij het monument vlakbij de schaapskooi wordt de luchtlanding herdacht.

Regio: Arnhem

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00)
Loading...

Leave a Reply