Delfland met Côte de Maeslant

Samengesteld door Koen Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00)
Loading...

Het gebied tussen Maassluis en Delft, Midden-Delfland genaamd, is een prachtige rustige polder, waar de oprukkende Ranstad een halt toe wordt geroepen. Dit rondje Delfland bevat daarnaast ook nog het pittigste klimmetje van de provincie: de Côte de Maeslant. Als je wil kun jij het rondje nog iets verlegen en het strand van Hoek van Holland meepakken.

 

Vanuit Rotterdam zoek jij de Schie op (al op te pakken bij Delftsehaven en anders bij Overschie). Deze volg je door Overschie heen richting de Zweth. Overschie is een typisch dorpjes dat door Rotterdam is opgeslokt en inmiddels een wijk van Rotterdam is, maar nog wel zijn eigen historische karakter heeft behouden. Tot aan Zweth volg je de Schie en na dit mini dorpje sla je rechtsaf zodat je de brug over de Schie kan pakken. Direct na de brug sla linksaf langs de Schie (terug naar Rotterdam dus), en vervolgens de eerste rechtsaf de polder in. Je rijd nu op de spoorlijn af. Na het spoor ga je rechtdoor en de tweede naar links zodat je op de rand van Schiedam afrijdt. Hier sla je weer rechtsaf en vervolgens weer de eerste rechtsaf. Nu pak je de eerste linksaf en volg je de fietsborden naar Schipluiden. Deze heerlijke kronkelende weg door Delfland, laat de rust van dit gebied goed zien tot je uit het niks opeens over de nieuwe A4 rijdt.

De weg naar Schipluiden blijf je volgen tot vlak voor Schipluiden waar je linksaf slaat zodat jij uitkomt bij de oude stalen trambrug over de Vlaardingervaart. Deze trambrug is een restant van de tijd (tot 1968) dat er nog een tram reed tussen Delft en Maasland, beheerd door de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij.

De trambrug bij Schipluiden is een restant van de tijd (tot 1968) dat er nog een tram reed tussen Delft en Maasland, beheerd door de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij.

Eenmaal over de trambrug gereden volg je het kanaaltje de Gaag richting Maassluis. Deze kun jij uitblijven rijden tot de snelweg. Na de snelweg sla je rechtsaf de dijk op. Steek hier over naar de andere kant van de weg, en vervolg de weg rechts. Sla de tweede weg linksaf richting de sportvelden. Aan het einde steek je de Hoekse Lijn over (voormalig spoorlijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland), welke nu wordt omgebouwd naar een Metrolijn.

De voormalig Hoekse Lijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland wordt op dit moment omgebouwd en aangesloten op het metronetwerk van Rotterdam, waarna RET de dienstregeling overneemt in het najaar van 2018.

Na de spoorwegovergang sla je rechtsaf en ga je aan de binnenkant van de dijk rijden zodat jij bij de Nieuwe Waterweg uitkomt. Natuurlijk is dit rondje ook in te korten door de Côte de Maeslant over te slaan en direct rechtsaf te slaan richting Rotterdam. Wil je wel nog even klimmen dan sla je rechtsaf naar de Maeslantkering en Hoek van Holland. Op deze weg naar het westen, heb jij vaak de wind vol op de kop. Je ziet de Maeslantkering, steeds dichterbij komen.

Natuurlijk is dit rondje ook in te korten door de Côte de Maeslant over te slaan en direct rechtsaf te slaan richting Rotterdam

Maak je op voor een sprintje naar de top van heuvel naast de Maeslantkering: de Côte de Maeslant. De weg kronkelt wat naar de voet van deze klassieker, maar daarna kun jij ongeveer 300 meter omhoog stoempen. Afdalen doe je via de andere kant van de heuvel. De Maeslantkering is het laatste deltawerk (in gebruik sinds 1997), welke gerealiseerd zijn na de watersnoodsramp van 1953. De Nieuwe Waterweg is een belangrijke waterweg voor de Haven van Rotterdam. De Maeslantkering is een kering, die in geval van extreem hoogwater de waterweg kan sluiten en het achterland beschermt. Zo kan de scheepsvaartfunctie alsnog worden vervult tijdens normale omstandigheden. Mocht je geinteresseerd zijn in het eerste deltawerk, dan moet je eigenlijk dit rondje volgen: Lekker langs de Lek.

De Maeslantkering is sinds de opening in 1997, tweemaal (2007 en 2018) gesloten geweest vanwege extreem hoogwater

Na het klimmetje daal je af richting via de andere kant en rij je dezelfde weg terug langs de Nieuwe Waterweg. Deze weg is te volgen tot aan Maassluis. Hier moet je even een klein blokje om, zodat je om het pontje kan en vervolgens kun jij de Nieuwe Waterweg weer oppakken tot aan Vlaardingen. Na Vlaardingen is het helaas wel een beetje behelpen met alle stoplichten en kruisingen. Oftewel hier kun jij lekker uitrijden. Probeer de fietspaden langs het spoor aan te houden, dit rijdt het makkelijkste door.

 

 

Regio: Rotterdam

2 Comments

Lisa Volberda

Lisa Volberda · May 28, 2020 at 8:41 am

Leuk

2adjunct · February 17, 2022 at 3:09 pm

3genuine

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00)
Loading...

Leave a Reply