Duinrit Noordwijk

Samengesteld door Koen Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.80)
Loading...

Deze fietsroute door de duinen is een ritje op en neer naar Noordwijk, heen door de duinen en terug door de polder. De rit begint in Scheveningen en vanaf daar kun jij ongeveer 20 km door de duinen racen naar Noordwijk. Na Noordwijk kun jij natuurlijk geheel weer terug door de duinen of je kiest voor een alternatief door de polder.

 

Vanuit Den Haag rij je Scheveningen tot voor het Kurhaus, waar je rechtsaf kan slaan richting Meijendel en Katwijk. Vanaf hier begint je duinrit met 13 km fietspad door de Duinen naar Katwijk. Dit is het langst aan een gesloten duingebied van Zuid-Holland. Allereerst kom je door het natuurgebied Meijendel, wat beheerd wordt door drinkwaterbedrijf Dunea, wat het water filtert in het schone duinzand. Er wordt voorgezuiverd water vanuit de Afgedamde Maas naar Meijendel gepompt, waar het infiltreerd in het zand. Door deze duinpassage worden ongewenste bacteriën en virussen op een natuurlijke manier onschadelijk gemaakt. Voor het gehele filterproces, bekijk de website van Dunea.

De duinen bij Meijendel worden door het drinkwaterbedrijf Dunea beheerd om schoon drinkwater voor Den Haag en omstreken te maken.

Na Meijendel rij je langs de golfbaan in Wassenaer en ga je een paar keer op en af richting Katwijk. Hier zie je de Soefitempel opdoemen. Hier wordt het soefisme uitgevoerd, wat een religieuze beweging is, gekenmerkt door een wisselwerking van religieuze en spirituele invloeden. Deze tempel is uniek; het is de enige tempel van het Universeel Soefisme ter wereld.

De Soefitempel in de Katwijkse duinen is uniek; het is de enige tempel van het Universeel Soefisme ter wereld.

Rij vervolgens over de boulevard van Katwijk en neem een kijkje bij de Hollandse kustlijn. Je kan de boulevard volledig afrijden. Sinds kort is er een parkeergarage in de duinen van Katwijk gebouwd, wat een bijzonder project is aangezien deze duinen een primaire waterkering zijn voor het achterland. Het is daarmee een bijzonder voorbeeld van multifunctionele waterkeringen.

Aan het einde van de boulevard ga je de duinen weer in richting Noordwijk. Dit is nog een stuk van ongeveer 5 km op en af. Eenmaal in Noordwijk aangekomen, kun jij er voor kiezen om even aan het strand te gaan zitten en een ijsje of haring te halen. Hiervoor rij je de boulevard af, welke vervolgens even afbuigt richting het centrum met vele horeca gelegenheden. Hier passeer je nog het voormalig luxe hotel van het Nederlands Elftal: Huis ter Duin.

Natuurlijk kun jij er ook voor kiezen om de rit volledig via de duinen terug te rijden of deels door de duinen weer op te pakken bij de Wassenaerseslag (dan hoef je niet door Wassenaer).

Na Noordwijk keer je om en ga je terug de duinen in richting Katwijk. Zodra je Katwijk weer ziet sla je voor de dam linksaf en rij je langs het water weg van de zee. Pak de tweede brug over het water richting en rij door Katwijk richting de grote weg richting Wassenaer. Dit is continu rechtdoor tot je Katwijk uitrijd en de provinciale weg kruist. Nu kun jij langs deze provinciale weg naar Wassenaer rijden voor ruim 5 km. Voor Duinrell kun je nog de keuze maken om terug de duinen in te gaan via de Wassenaerseslag. Wil je dat niet dan moet je langs Duinrell rijden en kun jij of Wassenaer zelf in en via de Rijksweg terug naar Den Haag of via kleinere weg langs de Wassenaerse landgoeden. Bij beide wegen kun je nog even snelheid maken. Rij door Wassenaer naar de N44 richting Den Haag. Langs deze weg kun jij blijven rijden totdat je via Louwmans en het Haagse Bos Den Haag komt inrijden.

 

Fietsroute DuinenFietsroute DuinenFietsroute DuinenFietsroute DuinenFietsroute Duinen
Regio: Den Haag

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.80)
Loading...

Leave a Reply