Beemster werelderfgoed rondje

Samengesteld door Colja Blom op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.50)
Loading...

De Beemster is werelderfgoed en een rondje over de dijk is een mooie rit van ca. 37 km. De fietsroute Beemster leidt je boven over de ringdijk rijden geeft een mooie indruk van het land dat ruim 400 jaar geleden drooggelegd is. Aan de ringdijk liggen de gemalen, in de polder met zijn rechte wegen en bomenrijen, liggen de grazige weiden en de stoere stolpboerderijen.

 

De Beemster polder werd in 1999 UNESCO-Werelderfgoed vanwege het originele landschap, kanaaltjes en dijkjes van tijdens de drooglegging in 1612.

Vanaf het stadje Purmerend, richting Zuidoostbeemster, direct na de brug over de ringdijk naar het noorden fietsen. Langs Hobrede, naar Oosthuizen en bij de brug naar Oosthuizen naar links een klein stukje de N509 volgen. Wanneer deze haaks naar het zuiden gaat, sla dan af naar het noorden. Weg volgen onder de A7 door en rechts houden totdat de weg weer op de ringdijk uitkomt. Aan de overkant ligt Beets. Ringdijk blijven volgen totdat deze weer noord gaat. Waar de asfaltweg naar links afbuigt, loopt de route naar rechts, over het vee-rooster nog even onder de dijk langs, naar het noorden.

 Ook staan er verschilende forten in de Beemster als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Bij het volgende vee-rooster linksaf van de dijk af en oversteken naar het oosten. De route kruist de N243 en volgt daarna weer een klein stukje ringdijk. Op het noordelijkste puntje van de route gaat de weg weer van de ringdijk richting zuid. Eerste kruising rechtsaf gaan en verderop weer de ringdijk oprijden en naar het zuiden rijden. Vanaf hier is de route heel eenvoudig naar het zuiden te volgen over de ringdijk. Langs Schermerhorn, de Rijp, Fort Spijkerboor en de dijk volgen naar het westen langs het Noordhollands kanaal terug naar Purmerend.

De fietsroute Beemster wordt gekenmerkt door een groot aantal stolpboerderijen langs de route. Dit boerderijtype wat voornamelijk in Noord Holland voorkomt, kan herkent worden aan het vierkante oppervlakte met een piramidevormig dak.

Regio: Amsterdam

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 4.50)
Loading...

Leave a Reply