Rondje Groene Hart

Samengesteld door Koen Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.00)
Loading...

De fietsroute Groene Hart leidt je tussen Delft, Leiden en Zoetermeer in langs de Vlietlanden en door het Balijbos. Zo zie je in dit stedelijk gebied toch nog kleine dorpjes omringd met lege weilanden. Naast de leegte van de polders, rij je ook door mooie natuurgebieden als de Vlietlanden en het Balijbos.

 

Deze route is vanuit verschillende steden (Delft, Leiden en Den Haag) in te rijden, maar is geschreven vanuit het Delft perspectief. Vanuit Delft rij je langs de Schie naar Leidschendam, waar de Schie na de sluis de Vliet gaat heten. Deze weg langs de Schie is makkelijk te volgen onder de snelwegen door langs Drievliet totdat je Leidschendam inrijd. In Leidschendam kun je even het sluisje bekijken, dan hoe je de weg langs het water aan. Wil je dit niet, dan rij je met de rotonde schuin naar rechts en bij de volgende rotonde rechtdoor (niet onder de snelweg door). Nu kom jij bij het Pitch & Put terrein. Hier rij je langs pak je het fietspad richting de Vlietlanden (niet naar het kanaal de Vliet). Het altneratief is wel naar het kanaal de Vliet te rijden. Deze weg is iets groter en verder ook erg mooi, maar mijn voorkeur gaat uit naar het kleinere fietspad aan de oost-zijde van de Vlietlanden. Dit fietspad leidt dwars door de Vlietlanden, wat een belangrijk vogelgebied is. Het is een heerlijk fietspad waar je flink door kan rijden. Rij continu rechtdoor totdat het fietspad afbuigt en je bij de jachthaven van de Vlietlanden bent aangekomen.

Er zijn twee mogelijkheden om door de Vlietlanden te rijden, over de dijk langs de Vliet of over het fietspad langs de oost-zijde van de Vlietlanden langs

Zodra je weer tegen het kanaal de Vliet aan bent gereden sla je rechtsaf richting Leiden tot aan Brasserie Cronesteyn, hier ga je direct nadat je onder de weg door bent gegaan naar rechts richting Zoeterwoude. Deze weg leidt je over de A4 naar Zoeterwoude Dorp. Na de A4 sla je linksaf het dorp in en volg je de fietsborden Zoeterwoude Rijndijk. Voor de provinciale sla je rechtsaf richting de Weipoort. Op deze weg proef je de rust van het Groene Hart misschien wel het meeste. Voor auto’s is dit een doodlopende weg, maar als fietser kan je doorsteken naar Hazerswoude Dorp. Eenmaal in Hazerswoude Dorp aangekomen sla je bij de proviciale weg rechtsaf richting Benthuizen. Bij de volgende kruising sla je linksaf richting Boskoop, maar ga je direct weer naar rechts het natuurgebied Bentwoud in. Hier rij je doorheen en vervolgens richting Blijswijk, en je zal weer richting de bewoonde wereld rijden en de altijd drukke A12 horen. Steek over richting het industriegebied en rij dan richting de snelweg, hier kan je er onderdoor en direct rechts. Je rijdt nu richting het verhoogde spoor van de HSL.

Tussen Leiderdorp en Hazerswoude ligt de HSL in een 7 km lange geboorde tunnel onder het Groene Hart door om de natuur- en milieuwaarden van het Groene Hart te sparen.

Dit fietspad leidt je vervolgens naar links richting Pijnacker. Echter moet je niet naar Pijnacker, maar door het Balijbos. Met een beetje zigzaggen en de borden Pijnacker en Balijbos aanhouden, kom je op de Katwijkerlaan. Hier sla je rechtsaf het Balijbos in, wat onderdeel is van de Randstadgroenstructuur, een groot aaneengesloten gebied binnen de Randstad, welke worden aangelegd om te voorkomen dat de steden aan elkaar groeien door woningbouw, industrie en glastuinbouw. Vanuit het Balijbos rij je onder de randstadrail door en zie je de Nieuwe Kerk van Delft al dichterbij komen. Via een lang fietspad, langs een paar weilanden rij je de Delftse Hout in en ben je weer in Delft aangekomen.

Het Balijbos is onderdeel is van de Randstadgroenstructuur, een groot aaneengesloten gebied binnen de Randstad, welke worden aangelegd om te voorkomen dat de steden aan elkaar groeien door woningbouw, industrie en glastuinbouw.


1 Comment

2unconcealed · February 17, 2022 at 2:02 pm

3educator

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.00)
Loading...

Leave a Reply