‘t Hoekje om door duinen

Samengesteld door Koen Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4.33)
Loading...

De fietsroute Hoek van Holland vanuit Delft is een heerlijk rondje langs het strand inclusief een het leukste klimmetje in de omgeving: de Côte de Maeslant. Op het stuk langs de Nieuwe Waterweg kun jij af en toe flink de wind in de neus hebben, maar met een beetje geluk heb je de wind in de rug door de glooiende duinen tussen Hoek van Holland en Kijkduin.

 

Rij via Den Hoorn of via Delft Zuid richting Schipluiden langs het water (de oude tramkade). Zorg bij Schipluiden aan de rechterkant van het water rijdt, want dan hoef je niet het dorp Schipluiden in, maar kan je over de autoweg om Schipluiden heen. Zodra je om Schipluiden heen bent, zie je ook de oude stalen trambrug, probeer je van de autoweg af te gaan richting het fietspad. Het fietspad volgt het continu het kleine kanaaltje de Gaag. Blijf deze volgen tot je onder de snelweg door rijdt. Na de snelweg sla je rechtsaf de dijk op. Steek hier over naar de andere kant van de weg, en vervolg de weg rechts. Sla de tweede weg linksaf richting de sportvelden. Aan het einde steek je de Hoekse Lijn over (voormalig spoorlijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland), welke nu wordt omgebouwd naar een Metrolijn.

De voormalig Hoekse Lijn tussen Rotterdam en Hoek van Holland wordt op dit moment omgebouwd en aangesloten op het metronetwerk van Rotterdam, waarna RET de dienstregeling overneemt in het najaar van 2018.

Na de spoorwegovergang sla je rechtsaf en ga je aan de binnenkant van de dijk rijden zodat jij bij de Nieuwe Waterweg uitkomt. Op deze weg naar het westen, heb jij vaak de wind vol op de kop… Je ziet de Maeslantkering, steeds dichterbij komen. Maak je op voor een sprintje naar de top van heuvel naast de Maeslantkering: de Côte de Maeslant. De weg kronkelt wat naar de voet van deze klassieker, maar daarna kun jij ongeveer 300 meter omhoog stoempen. Afdalen doe je via de andere kant van de heuvel. De Maeslantkering is het laatste deltawerk (in gebruik sinds 1997), welke gerealiseerd zijn na de watersnoodsramp van 1953. De Nieuwe Waterweg is een belangrijke waterweg voor de Haven van Rotterdam. De Maeslantkering is een kering, die in geval van extreem hoogwater de waterweg kan sluiten en het achterland beschermt. Zo kan de scheepsvaartfunctie alsnog worden vervult tijdens normale omstandigheden. Mocht je geinteresseerd zijn in het eerste deltawerk, dan moet je eigenlijk dit rondje volgen: Lekker langs de Lek.

De Maeslantkering is sinds de opening in 1997, tweemaal (2007 en 2018) gesloten geweest vanwege extreem hoogwater.

Na het klimmetje rij je door langs de Nieuwe Waterweg richting Hoek van Holland. Steek opnieuw het spoor over en vervolg je weg parallel langs de Nieuwe Waterweg, naar Hoek van Holland Strand. Hier passeer je een aantal terminals en de veerboot tussen Harwich en Hoek van Holland. Dit verklaart ook de fietsbordjes richting Engeland, die soms langs de weg staan. Volg de borden strand, tot je een fietspad de duinen in ziet gaan richting Kijkduin/Monster. Nu is het 13 km duin op en duin af. Als je de duinen tussen Scheveningen en Zandvoort kent, dan zal het je opvallen dat dit duingebied iets minder breed is. Toch blijven de duinen een mooi verschijnsel, maar als je hier van houdt dan raad ik je aan ook eens richting Noordwijk te rijden. Onderweg passeer je ter hoogte van Monster ook nog de ‘Zandmotor’. Deze enorme zandbank in de vorm van een schiereiland is als experiment voor dynamisch kustbeheer aangelegt. Deze zandbank moet door natuurlijke processen (golven, stroming en wind) het zand verdelen over het traject Hoek van Holland tot Scheveningen. Hierdoor zijn er geen jaarlijkse baggerwerkzaamheden meer nodig, en verzorgt de natuur deze functies. De eerste resultaten lijken positief en de ‘zandmotor’ lijkt verder ook ecologische voordelen te hebben en het is voor kitesurfen een walhalla geworden.

De “Zandmotor” bij Monster is een enorme zandbank in de vorm van een schiereiland, welke als experiment voor dynamisch kustbeheer is aangelegt.

Bij Kijkduin verlaat je de duinen en rij je langs de grote weg Loosduinen in. Blijf deze weg vervolgen, tot na de Uithof. Na de Uithof sla je rechtsaf met de grote weg mee. Steek vervolgens gelijk weer over zodat je het fietspad richting Kwintsheul kan volgen. Rij door Kwintsheul rechtdoor tot aan het Zwetkanaal. Hier sla je linksaf richting Delft. Je kan het Zwetkanaal blijven volgen tot het ‘t Haantje bij Delft Noord of je kan eerder rechtsaf slaan zodat bij Den Hoorn de A4 oppakt.

 

Letterlijk de hoek van NederlandFietsroute Hoek van Holland
Regio: Delft

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4.33)
Loading...

Leave a Reply