Rondje Waterland

Samengesteld door Koen Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00)
Loading...

De fietsroute Waterland is een mooie route door het gebied boven Amsterdam, Waterland genaamd. Zoals de naam al zegt begeef je je hier omringd door water. Over de IJsselmeerdijk rij je langs historische Hollandse plaatsjes als Monickendam, Edam en in de verte zie je Marken liggen. Als je wil is deze route makkelijk uit te breiden naar de historische plaatsjes Volendam en Marken. Een erg leuke route voor een zondagmiddag!

 

Rij richting Amsterdam Oost naar de Schellingwouderbrug, waar je Het IJ oversteekt. Vanaf hier ontsnap je al aan de drukte van Amsterdam. Na de brug sla je gelijk rechtsaf de dijk op richting Durgerdam en je zit al in een heerlijk rustig gebied. Je rijdt nu over de voormalige zeedijk (indertijd dat het IJsselmeer nog de Zuiderzee was). De plaatsjes die je passeert langs de zeedijk, hadden des tijds ook een belangrijke functie binnen de handel en visserij. Dit merk je aan het karakter van de plaatsjes.

De plaatsjes die je passeert over de dijk, hadden vroeg een belangrijke functie binnen de handel en visserij (bijvoorbeeld Volendam en Marken), wat nog te zien is aan het karakter van de plaatsen.

Na Durgerdam rij je over de dijk richting het noorden. Je passeert hier het Kinselmeer, wat ooit ontstaan is tijdens een dijkdoorbraken in de 15de en 19 eeuw en wat tegenwoordig een belangrijk vogelgebied is. Verder naar het noorden zie je een weg het IJsselmeer inlopen richting Marken. Mocht je dit vissersdorp nooit bezocht hebben, dan is het zeker de moeite waard. Heb je er vandaag minder zin in, dan vervolg je de dijk linksaf richting Edam/Volendam. Marken was tot 1957 een eiland, maar werd toen verbonden met vaste land doormiddel van een dijk. Het originele plan was om de gehele Markerwaard in te polderen, waarvan de verbinding naar Marken de eerste stap was. Dit plan is nooit voltooid.

Het originele plan van de dijkverbinding met Marken was om de gehele Markerwaard in te polderen, waarvan de verbinding naar Marken de eerste stap moest vormen.

Het volgende dorp wat je passeert is Monnickendam. Hier volg je de fietsborden naar Edam. Als je het leuk vindt, kun jij hier nog even een koffie’tje drinken aan de oude haven. Na Monickendam vervolg je de weg langs de N247 richting Edam (tenzij je een bezoekje wil brengen aan Volendam, dan volg vervolg je de weg over de dijk). Zodra je de buitenwijken van Edam nadert, sla je linksaf richting Purmerend. Ook hier ga je de stad niet in, maar rij je aan de oostzijde langs Purmerend. Zo rij je langs het Purmerbos naar Ilpendam. Hierna fiets je langs de N235 door de veenweidegebieden van het Ilperveld. Zo rij je vanszelf Amsterdam Noord binnen en rij je over de Schellingwouderbrug terug het centrum in.

Regio: Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *