Beoordeel dit rondje:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00)
Loading...

Deze ronde leidt je eerst door typische Groninger landschap langs het Eemskanaal de Groningen uit. Vervolgens naar het typische Groningse Slochteren. Vervolgens rij je Drenthe binnen via Hoogezand, door het altijd gezellige Zuidlaren. Na Zuidlaren leidt de route je door het Nationaal Park de Drentsche Aa, waar de de beekjes tussen de heides stromen met grote grazers die je op de route begroeten. Vervolgens kun jij nog bij Tynaarlo met een hunebed op foto en rij je langs het net nieuwe moerasachtige natuurgebied  Onlanden terug Groningen in.

 

Vanuit Groningen rij je langs het Eemskanaal Groningen uit. Vervolgens weik je af van het Eemskanaal richting Slochteren. Dit is een enorm lange weg door het lege platteland van Groningen. In de verte zie je een installatie van de NAM opdoemen. Verder bestaat het landschap uit hoogveenachtig gebied met wat heides. Uiteindelijk rij je Slochteren in, wat een leuk plaatsje is om even rond te kijken. Helaas komt het voornamelijk in het nieuws vanwege de aardbevingen, maar het beschermde dorpsgezicht is zeker leuk om even te bekijken. Slochteren is onderdeel van de Woldstreek, wat zijn naam te danken heeft aan de bossen die vroeger het gebied kenmerkte.

Slochteren helaas veel in het nieuws vanwege de aardbevingen, maar heeft zeker meer te bieden. Neem een kijkje in het beschermd dorpsgezicht.

Na Slochteren rij je richting het zuiden richting Drenthe. Via Foxhol langs Hoogezand op naar Zuidlaren. In Zuidlaren is het altijd feest in het weekend of in de zomer, met volle terrasjes en voldoende volk op straat. Hier kun jij even een stop maken. Hierna rijden wij de rust weer in bij het Nationaal Park beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Hier meandert het beekje de Drentsche Aa door het heide landschap met mooie boerderije en hunebedden. Fietsen door de Drentsche Aa is een verademing. Wil je meer weten over het nationaal park, bezoek de website.  Rij eerst het park in richting Schipborg en Gasteren. Wil je nog meer kilometers maken, dan plak je er nog een lusje aan vast door het gebied. Anders rij je omhoog richting Tynaarlo.

De Onlanden is een mooi voorbeeld van natuurontwikkeling en waterberging dichtbij een stedelijk gebied.

Nadat je een foto hebt gemaakt van de hunebed bij Tynaarlo steek je het spoor en snelweg over richting Vries. Rij door naar Donderen langs de Provinciale weg. Na Donderen kun jij langs de Provinciale weg blijven rijden of je wijkt ervanaf en rijd richting Bunne. Het leuke van deze route is dat je het gloednieuwe natuurgebied de Onlanden inrijdt voordat je Groningen inrijdt. Dit moerasachtige gebied is een mooi voorbeeld van natuurontwikkeling en waterberging dichtbij een stedelijk gebied. Meer informatie op de webiste van Natuurmonumenten, klik hier. Als je tijd hebt stop ook even bij de uitkijktoren midden in de Onlanden. Het uitzicht is prachtig.

Als je tijd hebt stop ook even bij de uitkijktoren midden in de Onlanden. Het uitzicht is prachtig.

Een kopje koffie bij de Onlanderij van Natuurmonumenten is een leuke afsluiter van het rondje. Via het Stadtspark rij je het centrum van Groningen weer in.

 

Uitkijktoren OnlandenFietsen door de Drentsche AaDrentsche AaOnlandenGrote grazers in de Drentsche AaDrentsche Aa
Regio: Groningen