Kop over kop naar het Kopje

Samengesteld door Koen Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4.33)
Loading...

Het Kopje van Bloemendaal mag zich met zijn 43 meters hoogte en stukken met een stijgingspercentage van 7% de pittigste ‘col’ van Holland noemen. Verder is het ook een afwisselend rondje, dat je langs de Haarlemmer Ringvaart leidt door de bollenvelden en vervolgens via de duinen terug. Daardoor is er ook nog ruimte voor een ijsje of haring met witbier bij een strandtent!

Allereerst moet je om de Kaag rijden. Afhankelijk van waar je woont, kan dit via de westzijde (via Warmond) of via de oostzijde (via Oud Ade, Rijpwetering). In beide gevallen pak je daarna de Haarlemmer Ringvaart op, of ter hoogte van Sassenheim (west) of van Nieuwe Wetering (oost) en volg je vervolgens de Ringvaart tot Lisserbroek. Afhankelijk van hoe de wind staat, kun je hier of enorme pech hebben of even bijschakelen en het gemiddelde opkrikken. Vanuit Nieuwe Wetering kom je nog door het plaatsje Buitenkaag, waar het op mooie zomerdagen vol staat met mensen die het pontje naar Kaagdorp pakken. Zeker de moeite waard om daar eens het pontje te pakken en rond te kijken in Kaagdorp of rond te dobberen op de Kaag.

Vanuit Buitenkaag pakken op een mooie zomerdag hordes mensen het pontje naar Kaagdorp, dat op een eiland ligt en alleen per pont te bereiken is en vanwaar je makkelijk de Kaag op kan.

Als je wilt, kun je in plaats van de bollenvelden in te gaan, ook de Ringvaart blijven volgen tot Haarlem. De andere route leid je door Lisse heen (pak de brug bij Lisserbroek over de Ringvaart) naar de Keukenhof. Je moet dwars door Lisse heen, dit kun je het beste doen door bij de Oranjelaan rechtsaf te slaan (2de rechts) en de Nassaustraat links (2de links). Nu rij je vanzelf tegen de Keukenhof aan. Pas hier wel op voor rondzwalkende toeristen. Rij door richting Halfweg, waar je het spoor oversteekt en het oude station van Lisse passeert.

Sinds 1944 wordt het oude treinstation van Lisse niet meer gebruikt binnen de normale dienstregeling. Wel hebben er nog jarenlang speciale treinen gestopt in het bollenseizoen. Tegenwoordig is in het oude station het restaurant Het Tussenstation gevestigd.

Na het spoor sla je rechtsaf langs de Trekvaart richting Vogelenzang. Zodra je Vogelzang inrijdt, blijf je niet langs de trekvaart rijden, maar sla je linksaf naar Aerdenhout (N206). Nu kom je in een van de meest welgestelde dorpjes van Nederland. Dit zul je merken aan de enorme huizen die langs de weg staan. Blijf de borden Overveen en Bloemendaal volgen, en steek het spoor over. Nu moet je je echt warm gaan maken voor de beklimming van het Kopje van Bloemendaal. Wij doen de beklimming vanaf de noordzijde: dit betekent dat je rechtdoor blijft rijden na het spoor richting hockey club Bloemendaal (bekend uit de hockey eredivisie). Bij de rotonde bij de cricketclub sla je linksaf, en rij je recht op HC Bloemendaal af. Bij de ingang sla je linksaf richting het Kopje van Bloemendaal. Hier ga je de klinkerweg omhoog naar Caprera, het openluchttheater van Bloemendaal. Na een kort klimmetje gaat de weg weer naar beneden, maar je bent er nog niet, want even later ga je weer omhoog. Eenmaal boven kun je over een geasfalteerde weg naar beneden afdalen.

Na de HC Bloemendaal ga je de klinkerweg omhoog naar Caprera, het openluchttheater van Bloemendaal. Na een kort klimmetje gaat de weg weer naar beneden, maar je bent er nog niet, want even later ga je weer omhoog.

Zodra je ‘het Kopje’ in de benen hebt, daal je af en ga je rechtsaf op de grote weg richting het strand (Bloemendaal aan Zee). Eenmaal bij het strand aangekomen kun je natuurlijk voor een ijsje, haring of witbier gaan. Maar let op, want je moet wel nog zo’n 35 km naar huis fietsen… de keuze is aan jou. Ook kun je nog een kijkje nemen bij het mooie circuit van Zandvoort, waar je langs rijdt. Langs het strand rij je naar het zuiden door Zandvoort, de Amsterdamse Waterleidingduinen richting Noordwijk. Dit is een golvend duinpad van zo’n 10 km tot aan Noordwijkerhout. Hier rij je een klein stukje langs de provinciale weg tot Noordwijk. Vanuit hier heb je de keuze door te rijden door de duinen naar Katwijk (via de boulevard van Noordwijk) of langs de provinciale weg terug te rijden via Voorhout en Oegstgeest. De laatste is de standaardoptie en de kortste. Dit is een simpele weg, langs de N444, die tijdens mooie zomerdagen wordt omgetoverd tot een filetrein. In Oegstgeest aangekomen sla je rechtsaf richting Leiden en richting de Leidse Hout en de sportclubs UVS en Lugdunum. Nu zit het rondje ‘Kopje van Bloemendaal’ erop en kun je echt aan het witbier!

 

 

Regio: Leiden

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4.33)
Loading...

Leave a Reply