Beoordeel dit rondje:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dit rondje leid je door de moerasgebieden rondom Groningen. De drooggelegde Westerbroekstermadepolder/Kropswolderbuitenpolder in het begin van het rondje is een belangrijk broedgebied voor verschillende vogelsoorten. Vervolgens ga je door de “Kop van Drenthe” via het natuurgebied de Drentsche Aa naar het altijd gezellige Peize. Vervolgens sluit je de rit af in het prachtige Leekstermeergebied en de Onlanden.

 

Dit rondje begint bij het station Groningen. Vanaf hier fiets je langs het Winschoterdiep richting het dorpje Waterhuizen. Nadat je het kanaal en het spoor over bent gekomen sla je rechtsaf en maak je een lus door het fietstunneltje. Je komt uit op het fietspad door het prachtige natuurgebied de Westerbroekstermadepolder.

Pas op voor de Schotse hooglanders die vlak langs of op het fietspad liggen!

Eenmaal het moerasgebied doorgefietst kom je een leuk uitkijkpunt tegen. Hierna fiets je een stukje door het bos en volg je de bordjes richting Kropswolde. Nu volg je het fietspad naar Zuidlaren, langs het Zuidlaardermeer zonder dat je deze te zien krijgt. In Zuidlaren kun je vervolgens een kopje koffie drinken op een van de gezellige terrasjes. Hierna volg je bordjes richting Tynaarlo en fiets je dwars door de Drentsche Aa. Let hier op de bordjes langs de weg die je leiden naar de hunebedden van Tynaarlo. Daarna vervolg je je Rondje naar Peize via Donderen en Vries, een prachtig stuk door de weilanden en akkers van de kop van Drenthe.

Wist u dat dit stukje Drenthe bijna bij de provincie Groningen had gehoord in 1997? De Drentenaren voelden hier echter weinig voor en met de campagne “de Kop hoort erop!” ging het plan niet door.

In Peize kun je heerlijk lunchen bij de Peizerhopbel in het kleine centrum van het dorp. Vroeger was dit één van de vele brouwerijen die het dorp kende en je kunt hier nog steeds het Peizerhopbier drinken naar oud recept. Je vervolgt het rondje vanaf Peize via Foxwolde en Nietap richting Leek. Let hier goed op de route, want het kan wat lastig aangegeven staan. Vanaf Midwolde kom je in het Leekstermeergebied en fiets je via Lettelbert langs de A7 richting Groningen. Vlak voor het dorpje Matsloot ga je de Onlanden in richting Roderwolde. Geniet van de mooie natuur om je heen voordat je via Peizermade weer in stad komt.

Regio: Groningen