Beoordeel dit rondje:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 4.50)
Loading...

Dit rondje leidt je door de weilanden en dorpjes van Noord-Oost Groningen. Het rondje leid je door de geboorteplaats van Bauke Mollema die delen van dit rondje vaak gebruikte voor zijn training. Verbeter je record op de beruchte Mollemabult-Segment die Bauke iedere dag over ging op weg naar school. Fiets door één van de oudste wierde/terpen dorp van Nederland, Niehove en Adorp. Drink een koffietje bij het café Garnwerd aan Zee aan het Rietdiep en geniet van het typisch Gronings landschap. Daarnaast bevat het rondje nog de kilometer lange Kasseienstrook bij Zuidwolde.

 

Het rondje begint op de Grote Markt in Groningen, hiervandaan fiets je richting de het hoendiep die je volgt tot aan Hoogkerk. Het dorpje wordt gekarakteriseerd door de fabriek de SuikerUnie waar onder ander suiker voor Van Gilse wordt geproduceerd. Ieder jaar herfst begint de bietencampagne, de periode waarin de suikerbiet verwerkt wordt tot suiker.

De kenmerkende weeïge geur van de bieten die de suikerfabriek produceert waait in deze tijd van het jaar over de stad en is vaak goed te ruiken. 

Vanaf Hoogkerk fiets je richting Slaperstil en ga je het Aduarderdiep over via de Mollemabult, de brug die Bauke iedere dag over ging naar school. Deze bult is overigens een bekend Strava segment in Groningen.

Verbeter je record op de Col du Mollema!

Hierna fiets je door naar Zuidhoorn waar je rechtsaf slaat richting Oldehove. Aan de linkerkant van deze weg zit het wierde/terpendorp Niehove dat net als velen andere dorpjes in Groningen gebouwd is op een kunstmatige heuvel.

In dit rondje kom je de velen Wierdedorpen tegen die zo’n 2000 jaar geleden op kunstmatige heuvels zijn gebouwd om droog te blijven tijdens hoogwater van de lauwerszee. Archeologen hebben hier veel opgravingen gedaan van resten van oude boerderijen.

Eenmaal aangekomen in Oldehove fiets je door richting Saaksum en Ezinge en ga je via Aduarderzijl het aduarderdiep over. Hierna fiets je door richting Garnwerd naar Oostum. Als je goed op let zie je onderweg één van de velen Pon boerderijen die de rijkste Groningse familie hier bezit. Bij Garnwerd valt een koffie met gebak bij het café aan het rietdiep Garnwerd aan Zee zeker aan te raden. Hierna blijf je het Rietdiep volgen tot Adorp staat aangegeven waar je het kanaal overgaat. Wanneer je je hier nog goed voelt kun je doorfietsen richting Noord- en Zuidwolde over de kilometer lange kasseienstrook. Vanaf Zuidwolde fiets je Groningen weer in via Kardinge.

Regio: Groningen