Rondje Rotte

Samengesteld door Koen Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4.44)
Loading...

Vanuit Rotterdam Noord is Rondje Rotte het makkelijkste rondje om nog snel voordat het donker wordt te fietsen. Eigenlijk kun je continu de Rottemeren blijven volgen en verdwijnt de skyline van Rotterdam steeds verder weg, totdat je tegen de A12 aanrijdt. De Rotte kronkelt zich door het mooie landschap, wat de rit ook erg mooi maakt. Let hier onderweg wel goed op, omdat de wegen erg smal zijn en zeker in de weekenden en mooie zomeravonden ook vaak erg druk.

 

 

Vanaf de Gordelweg in Rotterdam Noord (parallel aan de snelweg) rijd je alsmaar rechtdoor tot nadat je de Rotte oversteekt (nu zie je het politiebureau aan de overkant). Sla hier linksaf onder de snelweg door langs de Rotte. Nu rijd je een klinkerweg af; dit is weliswaar niet ideaal, maar – echt waar – het wordt beter. Het einde van deze weg is in zicht zodra je het kerkje van Terbregge ziet opdoemen. Hier steek je weg over en nu begint het echte rondje Rotte. Het is hier erg verleidelijk om het gas  volledig open te trekken, maar let echter wel op want er zijn enkele bochten en kruispunten waar je het tegenliggende verkeer slecht ziet aankomen.

De stad Rotterdam ontleent haar naam aan de Rotte, nadat de Rotte werd ingedamd ter hoogte van de Hoogstraat bij Blaak.

De Rotte is veenriviertje, dat vroeger in directe verbinding stond met de Nieuwe Maas. In de twaalfde eeuw is de rivier echter ingedamd ter hoogte van de Hoogstraat bij Blaak, waarna de stad Rotterdam zijn naam verkreeg. Tegenwoordig wordt de Rotte voornamelijk nog voor pleziervaart gebruikt en door de plaatselijke roeiverenigingen.

Je kan bordjes richting de Rottemeren blijven volgen. Eigenlijk is het rondje Rottemeren te kort voor een stop, maar op de heenweg (km 10), biedt Café Oude Verlaat een mooie koffiestop. Onlangs is er een gloednieuwe roeibaan aangelegd naast de Rotte, de Willem Alexander baan, waar je langs rijd op de heenweg. Hier lijkt de route ook iets af te wijken van de Rotte, maar je steekt hier de sloot over en zo ga je weer naar links terug naar de Rottemeren. Nu kom je wat vervelende fietsdrempels tegen en rij je langs de molens recht op de A12 af. Bij de A12 steek je Rotte over, en rij je via de andere kant weer terug. Nu is er opnieuw een mogelijke koffiestop bij restaurant Meerenbos. Rij alsmaar door langs de Rotte totdat je weer terug bij de brug bij Terbregge bent. Let hier ook goed op in de woonwijken, vooral ook door de spelende kinderen op straat.

In 2024 zal onder het Bergse Bos en de Rottemeren de nieuwe snelweg tussen de A13 en A16 lopen.

Onderweg passeer je nu het Bergse Bos, dat deels op een oude vuilnisbelt is gebouwd. Van het hoogteverschil wordt goed gebruik gemaakt door het MTB parcours (pittig, maar erg leuk!) en de skihelling. Binnenkort zal hier de A16 onderdoor lopen, en zo een nieuwe aansluiting maken tussen de A13 (bij Rotterdam Airport) en de A16 (bij Terbregse Plein). Gelukkig wordt dit mooie park en de Rotte gespaard, en loopt het tracé eronderdoor waarna het bij de wijk Ommoord weer boven het maaiveld uit zal komen. Eenmaal terug bij de brug van Terbregge steek je de weg over, maar blijf je aan de west-zijde van de Rotte (dus overzijde van heenweg). Hier zit wel een akelig bruggetje, waar je jezelf even tussen een obstakel moet manoeuvreren, maar het is wel een mooi geasfalteerd fietspad.

RottemerenRottemerenRottemeren
Regio: Rotterdam

2 Comments

VERSLAG Vergadering Wijkcomité Nesselande van 2 september 2021 | Nieuws Nesselande strand nieuws · September 2, 2021 at 6:14 pm

[…] Denk aan een schonere Rotte, veiliger en meer maatschappelijke betekenis. Genoemd wordt het Rondje Rotte, een fietstocht. Ook wordt het Rotte Café genoemd voor partners en […]

2miserly · February 17, 2022 at 2:56 pm

2arroyo

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4.44)
Loading...

Leave a Reply