Hobbelen over de Heuvelrug

Samengesteld door Koen Hiemstra op
Beoordeel dit rondje: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00)
Loading...

Tja, hoog zijn de heuvels niet op de Heuvelrug. Maar als je wil klimmen heeft de Heuvelrug best wat te bieden. Rij de Amerongse Berg, Defensieweg en de Grebbeberg op dit 100 km rondje vanuit Utrecht.

Ben jij wel eens klaar met ritten zo vlak als een pannenkoek? Dan moet je naar het oosten richting de Heuvelrug. Al bij Zeist begint het landschap licht te glooien. Verder naar het zuid-oosten kun je aan de eerste noemenswaardige klimmetjes beginnen. Eerst zet je koers naar het oosten via Zeist, Austerlitz en Woudenberg en Scherpenzeel. Hier ga je zuidwaars en steek je de heuvelrug over met de Amerongse Berg met 63 hoogtemeters (2.4 km á 2.6%).

De Amerongse Berg (2.4 km á 2.6%) is door haar ligging dichtbij Utrecht misschien wel de meest bereden heuvel van Nederland

Hierna kom kom in de laaggelegen kom van de Nederrijn die je bij Elst weer verlaat richting de Defensieweg (2.4 km á 2%). Daal niet af naar de rivier maar rij aan de noordkant om Rhenen heen. Zo rij je om de Grebbeberg heen, die je vanuit het oosten wil oprijden. De Grebbeberg (0.6 km á 7.1%) is bekend om haar schoonheid, maar om wat er in het verleden heeft afgespeeld. In de Tweede Wereldoorlog zijn hier veel Nederlandse soldaten gesneuveld die als onderdeel van de Grebbelinie hier vochten tegen de Duitsers. 380 Nederlandse militairen liggen op het militaire ereveld bovenop de Grebbeberg begraven. Daarnaast bevindt Ouwehands Dierenpark zich op de heuvel.

Op Grebbeberg (0.6 km á 7.1%) liggen 380 Nederlandse militairen begraven die om zijn gekomen in 1940 bij de verdediging van de Grebbelinie

Nu zitten de meeste hoogtemeters achter de rug. Via Amerongen en de kastelen bij Langbroek (zie https://www.rondjedoen.nl/fietsroute-utrechtse-kastelen/) rij je terug naar Utrecht.

Regio: Utrecht

1 Comment

1corrections · February 17, 2022 at 1:53 pm

3programme

Leave a Reply

Bedankt voor je download!

Laat weten wat je van de route vindt! Beoordeel en plaats een reactie.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 4.00)
Loading...

Leave a Reply